Tekstiversio Tietoa sivustosta In English
Suoraan sisältöön
Palaute || Haku:
NuortenLaturi
www.www.nuortenlaturi.fi » Osallistu ja vaikuta » Osallistu ja vaikuta yhteiskunnassa

Osallistu ja vaikuta yhteiskunnassa

Vaikuttaminen on aktiivista tekemistä ja kannanottoja omiin ja yhteisiin asioihin. Vaikuttaa voi äänestämällä tai asettumalla ehdolle vaaleissa, osallistumalla vapaaehtoistyöhön, alle-kirjoittamalla adresseja eli vetoomuksia, tekemällä aloitteita tai lähettämällä mielipidekirjoituksia lehtiin ja netin keskustelufoorumeille. Myös kulutustottumukset ja ostovalinnat ovat tapoja vaikuttaa!

Kaikki mielipiteiden ilmaisu ei kuitenkaan ole vaikuttamista lain rajoissa: toisen omaisuuden tuhoaminen luvatta on vandalismia ja toisen ihmisen tai ihmisryhmän loukkaaminen esimerkiksi keskustelufoorumeilla voidaan joskus katsoa rikokseksi.

Asia edistyykin parhaiten, jos toimii uskottavasti ja lain rajoissa. On myös hyvä selvittää, mitä vaikutuskanavia kannattaa hyödyntää ja mistä voisi saada asialle tukea.

Linkkejä

Etsi lisää tietoa vaikuttamisesta ja erilaisista tavoista vaikuttaa tai bongaa itseäsi kiinnostava toiminta ja lähde mukaan!

Adressit: www.adressit.com
Nettisivuilta löytyy tuhansia vakavia ja vähemmän vakavia adresseja eli vetoomuksia, joita kuka tahansa asian itselleen tärkeäksi kokeva voi allekirjoittaa.

Allianssi ry: www.alli.fi
Allianssin kautta pääset kiinni monenlaiseen toimintaan. Sivuilta löydät muun muassa linkit 108 erilaisen järjestön toimintaan ja paljon muuta asiaa nuorille, esimerkiksi nuorisovaih-doista ja nuorisovaaleista.

Aloitekanava: www.aloitekanava.fi
Aloitekanava on väylä osallistua ja kehittää lähiympäristöä. Aloitekanava.fi on uusi tapa osallistua, vaikuttaa ja kehittää omaa kotikaupunkia ja lähiympäristöä sekä väylä lähestyä päättäjiä. Aloitekanavan kautta nuori voi ideoida tai tehdä aloitteen asiasta, joka vaatii hä-nen mielestään parannusta. Aloitekanavassa toteutetaan verkkodemokratiaa ja opitaan aloitteen tekemistä. Valmis aloite toimitetaan eteenpäin normaalin kuntalaisaloitteen ta-paan kyseisestä palvelusta vastaavalle kaupungin organisaatiolle. Aloitekanavalla voi kommentoida, äänestää, allekirjoittaa ja seurata aloitteiden etenemistä ja toteutumista kunnallishallinnossa.

Avartti: www.avartti.fi
Avartti - nuoret sen tekevät! on kansainvälinen 14–25-vuotiaiden toimintaohjelma, joka maailmalla tunnetaan nimellä The International Award for Young People. Avartissa toteutat omaa yksilöllistä ohjelmaa kilpailematta muiden osallistujien kanssa.

Kansanvalta.fi: www.kansanvalta.fi
Oikeusministeriön ylläpitämältä Kansanvalta.fi -sivustolta löydät tietoa suomalaisesta demokratiasta.

Kuntademokratia - Hyvät käytännöt: www.kunnat.net
Kunnat.net -palvelun Demokratia -sivulla on tietoa myös lasten ja nuorten osallistumisesta. Tutustu lisäksi Vallakkaaseen, joka on kuntalaisille suunnattu osallistumisen käsikirja. Val-lakas opastaa kuinka voit vaikuttaa kotikuntasi asioihin ja kertoo kuinka voit osallistua oman asuinympäristösi ja käyttämiesi palveluiden kehittämiseen.

Lainsäätäjät: www.lainsaatajat.fi
Lainsäätäjät on tapa opiskella lainsäädännön prosessia, parlamentarismia ja politiikkaa. Lainsäätäjät -peli on tarkoitettu yläkouluikäisille ja heitä vanhemmille. Peli opastaa pelaajille, miten laki syntyy Suomessa ja kertoo kansanedustajan työstä. Lainsäätäjät perustuu lakiehdotuksen eri käsittelyjärjestyksen vaiheisiin sekä välipeleihin, joissa tutustutaan eduskuntatyöhön ja otetaan kantaa käsiteltävään lakiehdotukseen.

Lasten Parlamentti: www.lastenparlamentti.fi
Lasten Parlamentti toimii sekä valtakunnallisella että paikallisella tasolla alakouluikäisten nuorten vaikuttamiskanavana. Suomen Lasten Parlamenttiin on kutsuttu kaksi edustajaa jokaisesta Suomen kunnasta. Lastenparlamentti.fi -sivustolla on Suomen Lasten Parla-mentin virtuaalinen istuntosali. Sivustolta pääsee myös Suomen Lasten Parlamentti yhdistys ry:n sivuille, jossa on muun muassa tietoa Lasten Parlamenttien toiminnasta eri kunnissa, sekä kaikille lapsille ja nuorille tarkoitetulle Valto-vaikuttamissivustolle.

Nuorisotiedotuskeskus Kompassi: kompassi.lasipalatsi.fi
Sivustolla on tietoa ja linkkejä esimerkiksi työhön, opiskeluun, ekologisuuteen, kansainvälisyyteen ja vaikuttamiseen liittyen.

Nuorten Areena ry: www.nuortenareena.fi
Nuorten Areenan toiminnan pääkohderyhmänä ovat nuorisojärjestöt ja -yhdistykset, oppilaskunnat ja nuorisovaltuustot sekä muut nuorten vaikuttajaryhmät. Nuorten Areena järjestää muun muassa Osaava oppilaskunta -koulutuksia.

Nuorten Akatemia: www.nuortenakatemia.fi/nuorelle
Nuorten Akatemia toimii sen eteen, että kaikilla nuorilla olisi mahdollisuus vaikuttaa omaan elämäänsä ja yhteiseen maailmaamme.

Jyväskylän nuorisovaltuusto: www.jyvaskyla.fi/nuoriso/nuva
Jyväskylän nuorisovaltuusto on 13–20 –vuotiaiden jyväskyläläisten nuorten vaikuttamiskanava, joka pyrkii parantamaan nuorten osallisuutta sekä kehittämään nuorten vaikuttamismahdollisuuksia. Nuorisovaltuustossa on edustajat yläkouluilta, nuorisotiloilta, toisen asteen oppilaitoksilta sekä vapailta paikoilta.

Nuorten Keski-Suomi ry: www.nuortenkeskisuomi.fi
Eli tuttujen kesken NuK-Su, on kaikkien niiden keskisuomalaisten 11–24-vuotiaiden nuorten ja nuorten kanssa toimivien tahojen palvelujärjestö, jotka haluavat lisätä nuorten mah-dollisuuksia ja valmiuksia toimia ja vaikuttaa eri tahoilla. Yhteistyötä tehdään niin koulujen, järjestöjen, kuntien, seurakuntien kuin yritystenkin kanssa.

Nuorten Keski-Suomi kannustaa ja kouluttaa keskisuomalaisia nuoria aktiiviseen toimintaan ja pyrkii vaikuttamaan aikuisiin, jotta nuorille saataisiin lisää toimimismahdollisuuksia. NuK-Su järjestää monenlaisia koulutuksia muun muassa nuorten vaikuttajaryhmille, oppilaskunnille ja oppilasvastaaville. Keskeisenä toimintamuotona on myös Nuorten Yrittäjyys Talot. NuK-Sun tapahtumista tunnetuimmat ovat ToukoFest ja My Way -messut.

NuortenLaturi: www.www.nuortenlaturi.fi
NuortenLaturi on tieto- ja neuvontapalvelu 13–20 -vuotiaille nuorille, nuorten vanhemmille, nuorten parissa toimiville ja nuorisotyön opiskelijoille. NuortenLaturin sivuille on koottu luo-kiteltua ja ajantasaista tietoa nuorten elämään liittyvistä asioista, muun muassa asumisesta, opiskelusta, työelämästä, terveydestä ja ihmissuhteista. Sivuilla on myös tietoa ajan-kohtaisista tapahtumista, kursseista ja harrastusmahdollisuuksista ja kysy -palstan asiantuntijat (terveydenhoitaja, erikoissairaanhoitaja, seksuaaliterapeutti ja kuluttaja-asioiden lehtori sekä nuorisotyöntekijät) vastaavat nuorten kysymyksiin.

Ota kantaa -kansalaisfoorumi: www.otakantaa.fi
Valtionhallinnon keskustelufoorumissa kansalaiset voivat kommentoida valtionhallinnon kysymyksiä. Palvelun tavoitteena on edesauttaa hallinnon ja kansalaisten välistä vuorovaikutusta ja hallinnon avoimuutta.

Painovirhe: www.painovirhe.fi
Painovirhe on nuorten nettilehti. Painovirhe on kaikille avoin kuukausittain ilmestyvä verkkojulkaisu. Sivuilta löytyy vaihteleva määrä kaunokirjallisia tekstejä, perinteisiä lehtijuttuja ja arvosteluita sekä videokuvaa ja ääntä. Painovirheeseen saavat kirjoittaa kaikki halukkaat, eikä aiempaa kirjoittajakokemusta tarvita.

Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto ry: nuva.fi
Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto eli Nuva ry on Suomen nuorisovaltuustojen, -neuvostojen, -foorumeiden ynnä muiden paikallisten vaikuttajaryhmien koulutus-, tiedotus-, edunvalvonta- ja yhteistyöjärjestö.

Vaalit: www.vaalit.fi
Oikeusministeriön vaalisivustoilta löydät kaiken tietämisen arvoisen vaaleista.

Valtikka: www.valtikka.fi
Yhteiskunnallista osallistumista ja vaikuttamista netissä. Valtikka on sivusto nuorelle, joka haluaa tietää ympäröivästä maailmasta enemmän ja myös toimia siinä. Sivustolta löytyy artikkeleja, keskustelua ja linkkejä. Valtikasta löydät myös linkit kaikkiin Suomessa toimiviin rekisteröityihin puolueisiin ja niiden nuorisojärjestöihin.

Youth in Action: www.cimo.fi
Euroopan unionin nuorisotoimintaohjelman Youth in Actionin tavoitteena on edistää nuorten aktiivista kansalaisuutta. Tavoitteena on myös tukea eurooppalaista nuorisoalan yhteistyötä sekä tiedon ja kokemusten vaihtoa. Ohjelma on tarkoitettu 13–30-vuotiaille nuorille ja nuorten parissa toimiville (ei ikärajaa). Ohjelman pääasiallinen kohderyhmä ovat 15–28-vuotiaat nuoret koulutustasosta, yhteiskunnallisesta asemasta tai kulttuuritaustasta riippumatta.

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2015 • Sivun alkuun