Perusopetus
Perusopetus on jokaisen suomalaisen oikeus, sekä oppivelvollisuuslain mukainen velvollisuus. Minne opiskelemaan peruskoulun jälkeen: onko sinun valintasi lukio tai ammatillinen oppilaitos? Entä sen jälkeen? Kiinnostaako opinnot korkeakoulussa?
Opiskelu on muutakin kuin istumista nenä kiinni kirjassa: se on ihan täyttä elämää. Jos työelämä houkuttelee, voi opiskelun ja työn välille nykyään rakentaa siltoja monella tavalla. Opiskelu on kuitenkin yleensä se ainoa tie mieluisaan ammattiin ja työelämään. Omat valinnat ovat avainasemassa. Ne myös vaikuttavat pitkälle tulevaisuuteen. Usein on olemassa moniakin hyviä ammatinvalinnan vaihtoehtoja. Niitä kannattaa harkita ja verrata ennen päätöksiä.
Perusopetus
Suomessa olemme onnellisessa asemassa, sillä kaikilla lapsilla on mahdollisuus käydä koulua - ja vielä ilmaiseksi. Perusopetus on maksutonta yleissivistävää koulutusta koko ikäluokalle. Paitsi jokaisen suomalaisen oikeus, perusopetukseen osallistuminen on myös velvollisuus.
Lapset kutsutaan kouluun saman vuoden syksyllä, kun he täyttävät seitsemän vuotta. Koulunkäynnin voi aloittaa vuotta aikaisemmin tai myöhemmin vanhempien niin haluttaessa. Vanhempien tulee hakea muutosta koulunkäynnin aloittamiseen hyvissä ajoin. Esikouluopetusta voidaan järjestää mm. päiväkodeissa ja kouluissa.
Lapsella on oikeus päästä lähinnä kotia sijaitsevaan kouluun, koska koulumatkan pituutta ja turvallisuutta pidetään kaikkein tärkeimpänä. Vanhemmat voivat valita myös jonkin muun kuin lähinnä kotia sijaitsevan koulun, mutta silloin koulumatkat täytyy kustantaa itse. Seitsemännelle luokalle siirryttäessä ensisijainen 7. - 9. luokan koulu määräytyy asuinpaikan mukaan. Peruskoulussa annetaan yleissivistävää koulutusta 7-16-vuotiaille lapsille ja nuorille. Perusopetusta annetaan peruskoulussa eli ala- ja yläkoulussa. Alakoulussa opiskellaan yleensä 7-12-vuotiaana luokanopettajan johdolla. Yläkouluun siirrytään 13-vuotiaana, jolloin opettajina toimivat eri aineenopettajat.
Katso tarkempaa tietoa oman paikkakuntasi kouluista kuntasi omilta internetsivuilta.
Opetushallitus
– Perusopetuksen opetussuunnitelma
www.oph.fi/info/ops/
Opetus- ja kulttuuriministeriö
– Suomen koulutusjärjestelmä
www.minedu.fi/OPM/Koulutus/koulutusjaerjestelmae/?lang=fi
Peda.net
– kouluverkko – verkkotyövälineitä oppilaille ja opettajille
http://peda.net/
Opetus-ja kulttuuriministeriön Opintoluotsi
Opintoluotsi-sivusto kerää yhteen koulutustiedot
www.opintoluotsi.fi/