Tekstiversio • Tietoa sivustosta • In English
Suoraan sisältöön
Palaute || Haku:
NuortenLaturi
www.www.www.nuortenlaturi.fi » Tietoa arkeen » Työelämä

Työelämä

Työtä tehdään eri tavoilla ja eri pituisia jaksoja alkaen muutaman kuukauden kestävistä kesätöistä, opiskeluaikojen osa-aikatöihin ja tulevaisuuden unelma-ammattiin ja uraan. Kesätöissä ja osa-aikatöissä pääsee kokeilemaan erilaisten ammattien työtehtäviä, joista on työkokemuksena apua myöhemmässä vaiheessa ammattia valittaessa sekä jatkossa työkokemuksena työnhaussa. Joihinkin oppilaitoksiin haettaessa alan työkokemuksesta saa lisäpisteitä.

Miksi työtä tehdään?

Työn tekeminen ja tavoitteet antavat elämään sisältöä ja vaihtelua. Opiskelukin on opiskelijan työtä ja yleissivistyksen lisäksi antaa tietoa ja valmiuksia työelämässä toimimiseen. Yhteiskunta tarvitsee toimiakseen eri alojen työntekijöitä.
Työelämässä tutustuu uusiin ihmisiin ja näkökulmiin. Sopiva työ palkitsee tekijänsä: itsetuntemus kasvaa ja arvostuksen tarpeet täyttyvät. Palkka merkitsee yleensä myös leveämpää leipää, ainakin niukasti elelevälle opiskelijalle. Työssä oppii ottamaan vastuuta ja arvostamaan vapaa-aikaa työn vastapainona.

Tässä sinulle muutamia vinkkejä työnhakuun; esim. kuinka avoimia työpaikkoja löytyy ja miten työtä haetaan. Monet opiskelijat tekevät kesätyötä ja osa-aikatyötä opintojen ohella.

Työterveyslaitos
www.ttl.fi/Internet/Suomi/Aihesivut/Nuoret+ja+tyo/

Työkokemuksen voi joissakin oppilaitoksissa liittää osaksi opintosuunnitelmaa. Työelämään kuuluu nykyään myös uuden oppiminen sitä mukaa, kun työelämä ja yhteiskunta muuttuvat.

Mitä voi tehdä jos töitä ei heti löydy?

Vapaaehtoistyössä ja harrastuksissa saa mukavalla - vaikkakin palkattomalla - tavalla tuntumaa työelämään ja työntekoon. Työelämälinkit sisältävät vastauksia moniin peruskysymyksiin, joita esim. työnhaussa, työelämässä ja työttömyystilanteessa tulee vastaan ja linkkejä etätyöstä.

Makupalat – Työelämälinkit
Työelämälinkeissä työpaikkoja Suomessa ja ulkomailla, työnhakuoppaita
www.makupalat.fi/ ...

Työvoimatoimisto - Etätyö
Etätyö on yhä yleisempi tapa järjestää työnteko. Nykyisin noin puolet suomalaisista on tietoammateissa. Etätyöntekijän omia toiveita voidaan ottaa huomioon asumispaikan, työpaikan, työajan ja työn laadun suhteen tietoliikennetekniikan ansiosta.
http://www.mol.fi/mol/fi/02_tyosuhteet_ja_lait/0161_etatyo/index.jsp

Ammatteja selkokielellä Ammatteja - Selkokieliset ammattikuvaukset 2. laajennettu painos
Ammatteja -oppaassa on esitelty ammatteja selkokielellä. Opas antaa tietoa omaa ammattia etsivälle. .

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2015 • Sivun alkuun