Sukupuolitaudit
Sukupuolitaudeista voit kysyä nimettömästi myös NuortenLaturin Kysy-palstan terveydenhoitajilta,
klikkaa tänne.
Klamydia
Klamydia on bakteerin aiheuttama virtsa- ja sukupuolielinten tulehdus. Se tarttuu sukupuoliyhdynnässä. Tartunta leviää helposti, koska osa sairastuneista on oireettomia, eivätkä näin ollen välttämättä tiedä sairastavansa klamydiaa. Kondomin käyttö yhdynnöissä on siis ainoa suoja klamydiaa vastaan. Huomioitavaa myös on, että klamydia voi tarttua myös suuseksin välityksellä.
Oireet
Virtsaputken tulehdus, joka ilmenee tihentyneenä virtsaamisen tarpeena ja kirvelynä virtsatessa. Oireena esiintyy myös vuotoa virtsaputkesta, joka on aluksi vesimäistä muuttuen myöhemmin limaiseksi. Nämä oireet voivat tosin olla niin lieviä, ettet välttämättä edes huomaa niitä. Klamydian itämisaika on noin 1-3 viikkoa.
Etenkin nuorilla miehillä klamydia voi aiheuttaa lisäkivestulehduksen. Sen oireita ovat esimerkiksi kiveksen takapinnan kipu ja turvotus. Lisäkivestulehdus voidaan hoitaa, mutta se voi aiheuttaa lapsettomuutta.
Nuorilla naisilla klamydia voi puolestaan aiheuttaa tulehduksen kohdun limakalvoissa tai munanjohtimissa. Oireena näistä voi ilmaantua erilaisia vatsakipuja, vuotoa tai kuumeilua. Vaikeat kohdun limakalvon ja munanjohdinten tulehdukset voivat aiheuttaa lapsettomuutta.
Miten klamydia todetaan?
Miehiltä otetaan näyte virtsaputkesta tai virtsasta, naisilta virtsaputkesta ja kohdunkaulasta. Tulokset ovat valmiita noin viikossa, tosin näytteen ottotavasta riippuen vastaus voidaan saada jo samana päivänä.
Klamydian hoito
Koska klamydian aiheuttaja on bakteeri, se voidaan hoitaa antibioottikuurilla. Hoito kestää vähintään 7-10 päivää. Tärkeää on, että seksikumppanikin hoidetaan, vaikka hän olisi täysin oireeton. Parin viikon kuluttua lääkekuurin loppumisesta otetaan samat kokeet uudelleen, jotta voidaan olla varmoja taudin parantumisesta.
Jos klamydiaa ei hoideta tai se hoidetaan huonosti, siitä voi seurata tulehduksia silmän sidekalvolle tai niveliin.
Lisätietoa klamydiasta löydät esim. seuraavista osoitteista:
www.tohtori.fi/?page=4702652&id=4303032
www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=tes00006
www.vaestoliitto.fi/nuoret/seksi...
Kondylooma
Kondylooma tarttuu sukupuoliteitse. Taudinaiheuttaja on papilloomavirus. Se on yleisin sukupuolitauti Suomessa. Itämisaika taudilla on viikosta jopa vuosiin. Suurin osa tartunnan saaneista jää oireettomiksi. Kondylooma todetaan naisilla gynekologisella tutkimuksella ja miehillä ulkoisella tarkistuksella. Papilloomavirus voi elää kantajassaan pitkään aiheuttamatta oireita ja se poistuu elimistöstä viimeistään 4 – 5 vuoden kuluttua tartunnasta.
Oireet
Kondylooma aiheuttaa sukupuolielinten iholle/limakalvoille pieniä valkoisia tai vaaleanpunaisia näppylöitä tai syyliä. Papilloomavirus lisää naisten riskiä sairastua kohdunkaulan syöpään.
Hoito
Kondylooman hoitoon ei ole lääkettä. Oireita (näppylät ja syylät) voidaan kuitenkin hoitaa poistamalla niitä iholta ja limakalvoilta. Hoidon jälkeen tehdään jälkitarkastus 3 kuukauden kuluttua parantumisen varmistukseksi.
Hepatiitit
Hepatiitti on viruksen aiheuttama maksatulehdus. Hepatiitit tarttuvat huonon hygienian tai veren välityksellä, sekä sukupuoliteitse. Lisäksi onolemassamyös lääke- ja myrkkyaineiden aiheuttamia hepatiitteja.
A-hepatiitti
A-hepatiitti tarttuu pääasiassa huonon hygienian välityksellä, esimerkiksi ulosteen saastuttamien elintarvikkeiden välityksellä. Suurin osa suomalaisten saamista tartunnoista on ulkomailta saatu, veden tai ruoan välityksellä. Taudin itämisaika on 15 – 45 päivää.
Oireet
Alle kouluikäisillä A-hepatiitti on yleensä oireeton, tai heillä esiintyy epämääräisiä vatsavaivoja tai flunssan oireita. Aikuisilla esiintyy vatsavaivoja, pahoinvointia, yleistä sairaudentunnetta, tai kuumetta. Muutaman päivän kuluttua ensioireista sairastunut muuttuu keltaiseksi, jolloin hepatiittitartunta usein todetaan. Taudin edetessä virtsa muuttuu tummaksi ja uloste vaaleaksi, samalla kuumeilu ja vatsaoireet normaalisti häviävät.
Ehkäisy / hoito
A-hepatiittia vastaan on olemassa rokote jonka vaikutus kestää 10 – 20 vuotta. Rokotuksesta saat lisätietoa omasta terveyskeskuksestasi. Ulkomailla matkustettaessa hyvästä hygieniasta huolehtiminen on ensiarvoisen tärkeää. Syötäessä tulee myös varmistua ruoan hyvästä kypsentämisestä, koska tarpeeksi kova lämpö tuhoaa A-hepatiittiviruksen.
A-hepatiitti parantuu tavallisesti itsestään 2 – 4 viikossa, joten varsinaista hoitoa virukselle ei ole. Valkuaisainepitoinen ruokavalio edistää paranemista. Sairauden aikana tulisi välttää maksalle myrkyllisiä aineita, kuten alkoholi ja useat lääkkeet.
B-hepatiitti
B-hepatiitti tarttuu veren välityksellä tai sukupuoliyhteydessä. Suomessa pääasiallinen leviämistapa on huumeneulat ja seksi. B-hepatiitin itämisaika ja taudin rajuus riippuvat saadusta virusmäärästä.
Oireet
Hepatiitti B:n oireet ovat muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta samankaltaisia kuin A-hepatiitissa. Suurimmat eroavaisuudet koskevat taudin myöhäisvaihetta, jolloin b-hepatiittiin liittyy maksasyövän, maksakirroosin ja kroonisen hepatiitin vaara.
Hoito
B-hepatiittia hoidetaan lääkkeillä, pistoksina tai tablettihoitona. Lääkehoito tehoaa tosin vain noin 40 % hoidettavista. Vaikeimmissa b-hepatiitti tapauksissa, joissa sairastuneen tila vain pahenee lääkehoidosta huolimatta, viimeisimpänä vaihtoehtona on maksansiirto.
C-hepatiitti
Hepatiitti C tarttuu veren välityksellä. Se tarttuu myös sukupuoli teitse, joskaan ei yhtä helposti kuin hepatiitti B.
Oireet
Taudin itämisaika on 2 – 20 viikkoa. Tyypillisiä maksatulehduksen oireita on havaittavissa vain neljäsosalla tartunnansaaneista ja vain kymmenesosa sairastuneista muuttuu keltaiseksi.
Hoito
Lääkehoidolla tauti voidaan useimmiten pysäyttää, mutta hoidon loputtua se uusiutuu. Yli 50 % sairastuneista tauti muuttuu krooniseksi, eikä sitä näin ollen voida hoitaa.
Tippuri
Tippuri tarttuu sukupuoliteitse. Tällöin tippuria aiheuttavaa bakteeria kulkeutuu miehillä virtsaputken limakalvoille ja naisilla tämän lisäksi kohdunkaulan limakalvoille. Tippuri tarttuu naisiin helpommin kuin miehiin. Anaali- ja suuseksi voivat johtaa myös tartuntaan. Yksi bakteerin tartuntareitti on myös käsien välityksellä silmään joutuminen.
Normaalisti tippuri näyte otetaan miehiltä virtsaputkesta ja naisilta kohdunkaulan kanavasta. Joissain tapauksissa tarvitaan naisilta näyte myös virtsaputkesta ja molemmilta sukupuolilta nielusta ja peräsuolesta. Koe voidaan ottaa myös virtsasta.
Oireet miehillä
Tippurin itämisaika on melko lyhyt, noin 2 – 5 vuorokautta. Taudinkuvaan kuuluvat aluksi virtsaputkesta tuleva vaalean harmaa erite, joka muuttuu hiljalleen kellertäväksi. Lisäksi virtsatessa tuntuu kipua ja kirvelyä. Myös virtsaamisen tarve on tiheämpää kuin normaalisti. Taudin edetessä erektio voi olla kivulias.
Hoitamattomana tippuri voi aiheuttaa komplikaatiota(muita sairauksia) ja hedelmättömyyttä.
Oireet naisilla
Alle 50 prosenttia naisista saa minkäänlaisia oireita tippurista. Itämisaika on noin 2 – 3 viikkoa. Taudinkuvaan kuuluvat alavatsakivut, kirvely ja kipu virtsatessa ja valkovuodon määrän lisääntyminen.
Hoitamattomana tippuri voi aiheuttaa komplikaatioita(muita sairauksia) ja hedelmättömyyttä.
Hoito
Tippuri hoidetaan lääkehoitona, jos muita komplikaatioita ei ole ilmennyt. Lääkitys kestää useamman päivän, jos komplikaatioita on. Lääkkeet ovat reseptinalaisia, joten lääkärillä käynti on välttämätöntä. Hoidon jälkeen täydellinen parantuminen varmistetaan 1 – 2 viikon kuluttua hoidon päättymisestä.
Kuppa
Kuppa eli syfilis on bakteerin aiheuttama krooninen yleisinfektio, joka tarttuu suojaamattomassa seksissä (myös suuseksissä). Kuppa on yleistynyt myös Suomessa matkailun lisääntyessä ja siihen sairastuu noin 200 ihmistä vuodessa. Kupan itämisaika on noin 3-6 viikkoa ja se ilmenee kolmessa eri vaiheessa. Ensimmäisessä vaiheessa sukupuolielimiin ilmestyy kovia, kivuttomia haavoja, jotka häviävät itsestään muutamassa viikossa. Kun tartunnan saamisesta on kulunut 2-4 kuukautta, tai jopa kaksikin vuotta, oireina ilmenee päänsärkyä, kuumetta, kurkkukipua ja hiustenlähtöä.
Kolmas vaihe saattaa tulla vuosikymmeniä myöhemmin, jolloin kuppa vaurioittaa keskushermostoa, verenkiertoelimistöä, ihoa ja limakalvoja.
Taudin toteaminen tapahtuu verikokeella ja hoitona käytetään penisilliiniä. Hoito kestää noin kaksi viikkoa, jonka aikana taudin eteneminen pysähtyy ja bakteeri häviää elimistöstä
www.tohtori.fi/?page=4702652&id=4816668
Hiv ja Aids
Hiv eli ihmisen immuunikatovirus tuhoaa elimistön puolustuskykyä, jonka laskiessa tartunnan saanut yleensä sairastuu erilaisiin sairauksiin, jotka terveen ihmisen puolustuskyky pystyisi torjumaan. Hiv –tartunnan saanut voi olla oireeton jopa vuosia.
Aids on hiv –tartunnan viimeinen vaihe. Aids voidaan todeta vasta sitten kun elimistön puolustuskyky heikkenee olemattomiin ja hiv-positiivinen henkilö sairastuu johonkin oheistautiin.
Hiv voi tarttua emätin-, anaali-, tai suuseksissä ilman kondomia, sekä yhteisistä huumeidenkäyttövälineistä tai seksivälineistä. Oikein käytettynä vain kondomi ja femidomi suojaavat hiv-tartunnalta. Muista: jos otat tatuointeja tai lävistyksiä, varmista että ne tehdään steriilisti!
Hiv näkyy ainoastaan testissä. Hi-viruksen vasta-aine kehittyy mitattavalle tasolle kolmen kuukauden kuluessa tartunnan saamisesta. Ilmaisessa hiv-testissä voi käydä terveyskeskuksessa, SPR:n Pluspisteessä, Aids -tukikeskuksen toimipisteessä, sukupuolitautien poliklinikalla tai opiskelijaterveydenhuollossa
www.aidstukikeskus.fi/