Tekstiversio • Tietoa sivustosta • In English
Suoraan sisältöön
Palaute || Haku:
NuortenLaturi
www.www.www.nuortenlaturi.fi » Tietoa arkeen » Yhteiskunta ja oikeudet » Rikosasiat

Rikosasiat ja rikosoikeudellinen vastuu

Mikä on rikos?

Rikos on lainvastainen teko tai laiminlyönti, joka laissa on määrätty rangaistavaksi. Rangaistavuuden edellytys on, että tekijä on syyllistynyt rikokseen tahallaan tai tuottamuksellisesti ja hän on ollut rikoksentekohetkellä syyntakeinen. Rikoksen esitutkinnan suorittaa poliisi. Syyttäjä suorittaa syyteharkinnan ja tuomioistuin määrää rangaistuksen. Rikosoikeudellinen vastuu alkaa 15-vuotiaana, mutta alle 15-vuotiaskin on vastuussa itse aiheuttamistaan vahingoista.

Ryöstö

Kaverin tai kenen tahansa tuntemattoman henkilön omaisuuden anastaminen väkivalloin tai väkivallalla uhkaamalla on vakava rikos. Rikoslaki määrittelee sen ryöstöksi.
Jos olet ryöstön silminnäkijä tai uhri, ota aina yhteyttä poliisiin.

Näpistely

Kaverin taskusta, vanhemmilta tai kaupasta näpistäminen on rikos ja siitä ilmoitetaan poliisille. Jos vie tavaran maksamatta kassan ohi, syyllistyy näpistykseen. Jos näpistäessä rikkoo pakkauksen tai vahingoittaa jotain tavaraa on myös sen korvausvelvollinen. Vaikka ei itse varasta, mutta avustaa varastavaa kaveria, niin myös avustava henkilö syyllistyy rikokseen. Jos taas yllyttää kaveria näpistämään, niin silloin yllyttäjäkin on vastuussa teosta. Alle 18-vuotiaiden tekemistä näpistyksistä poliisi ottaa yhteyttä aina vanhempiin ja lastensuojeluviranomaisiin. Näpistyksestä, sekä myös ilkivallasta ja tahallisesta vahingonteosta jää merkintä poliisin rekisteriin. Rikosrekisteri saattaa estää pääsyn esim. joihinkin opiskelu- tai työpaikkoihin.

Herjaaminen ja solvaus

Yleinen kielenkäyttö saattaa joskus olla hyvinkin värikästä, mutta aina kannattaa pitää mielessä, ettei kaikki ole sallittua. Perättömien tietojen levittäminen tai toista häpäisevien asioiden kertominen on rangaistavaa, jos teot täyttävät herjauksen ja solvauksen rikoslaissa määritellyt tunnusmerkit. Toisen oppilaan tai opettajan herjaukseen tai solvaukseen voi syyllistyä esim. kirjoittamalla jutun, jossa väitetään perättömästi toisen syyllistyneen sellaiseen tekoon, joka voi saattaa hänet halveksimisen alaiseksi. Nimitteleminen voi myös olla solvausta.

Töniminen

Potkimisesta, tönimisestä ja lyömisestä voi seurata jopa elinikäisiä vammoja. Toisen terveyden tahallinen väkivaltainen vahingoittaminen tai kivun aiheuttaminen toiselle on rangaistavaa. Jos toinen osapuoli loukkaantuu vahingossa keskinäisessä nahistelussa, voidaan nahistelukumppania syyttää vammantuottamuksesta.
Pahoinpitelyä voi myös olla toisen terveyden tahallinen vahingoittaminen jatkuvalla kiusaamisella. Kiusaamista ei tarvitse hyväksyä: jos sinua kiusataan, keskustele asiasta vanhempiesi ja opettajiesi kanssa. Myös poliisin kanssa voit keskustella.
Auttavien puhelimien työntekijät kuuntelevat ja antavat neuvoja tilanteessasi; voit keskustella nimettömänä.

Perheväkivalta

Perheväkivalta voi olla fyysistä, henkistä, vapauden rajoittamista tai seksuaalista häirintää. Se on rikos ja loukkaus ihmisoikeuksia kohtaan. Perheväkivalta kohdistuu enimmäkseen naisiin, mutta myös lapsiin, miehiin ja vanhuksiin.

Väkivallan kohteeksi joutuminen aiheuttaa turvattomuuden tunnetta ja ahdistusta. Mikäli kärsit perheessä tapahtuvasta väkivallasta, kannattaa puhua asiasta jonkin ulkopuolisen kanssa. Hanki apua itsellesi ja koko perheellesi. Voit koulussa ottaa yhteyttä terveydenhoitajaan tai koulukuraattoriin, muulloin voit kääntyä esimerkiksi Kriisikeskus Mobilen puoleen. Myös kriisikodit ovat turvapaikkoja, joihin voi mennä jos väkivalta kotona pelottaa.

Perheväkivalta - Tohtori.fi
Lyhyesti mitä on perheväkivalta.
www.tohtori.fi/?page=2442205&id=9369297

Väkivaltarikos - Poliisi
Neuvoja miten toimia, jos on joutunut väkivallan tai perheväkivallan uhriksi tai silminnäkijäksi.
www.poliisi.fi/poliisi/home.nsf/ ...

Poliisin neuvoja nuorille

Tietoja huumeista, näpistelystä, ryöstöstä, tönimisestä, solvaamisesta ja siitä miten voit huolehtia itsestäsi.
http://www.poliisi.fi/poliisi/home.nsf/pages/53CF1D7A3F45E6B4C2256B87004BB4B2?OpenDocument

Rikosuhripäivystys

Rikosuhripäivystyksen Sisä-Suomen aluetoimiston Jyvässeudun palvelupiste:
puh. (014) 625 960
gsm 050 368 0188

Jos sinä tai läheisesi on joutunut rikoksen tai rikosyrityksen kohteeksi.
www.rikosuhripaivystys.fi

Jyväskylän kriisikeskus Mobile
Asemakatu 2
40100 Jyväskylä

Nuorisorangaistus

Rikoslakiin sisältyvä alle 15-17-vuotiaita koskeva rangaistus
www.kriminaalihuolto.fi/15137.htm

Lait ja yhteiskunta (Oikeusministeriö)
Tietoa oikeuslaitoksesta, oikeudenkännistä, tuomiosta ja yleistä oikeudenkäynnin kustannuksista ja todistajana olemisesta.
www.oikeus.fi

Rikosrekisteri (Oikeusrekisterikeskus)

Tietoa, mikä on rikosrekisteri ja miten se vaikuttaa elämään. Esimerkiksi nuorisorangaistuksen saaneen henkilön tiedot pysyvät rekisterissä 5 vuotta tuomion jälkeen. Sen jälkeen ne pyyhitään pois. Muista, että merkintä rikosrekisterissä saattaa estää pääsyn esimerkiksi joihinkin opiskelu- tai työpaikkoihin.
www.oikeus.fi/oikeusrekisterikeskus/13539.htm

Poliisi

Tietoja poliisin tehtävistä ja esim. rikosten tutkinnasta, yleisestä turvallisuudesta sekä erilaisista luvista, joita poliisilaitokselta voi hakea.
www.poliisi.fi

Päätöstentekijät
Vaikuttaminen
Eurooppalaisuus
Maahanmuuttajat
Vapaaehtoistoiminta
Asevelvollisuus
Uskonto ja elämänkatsomus
Lait ja oikeudet
Liikenne
Henkilökohtainen turvallisuus
Rikosasiat
Seksuaalirikokset

  • Hankasalmi
  • Jyväskylä
  • Keuruu
  • Laukaa
  • Muurame
  • Petäjävesi
  • Toivakka
  • Äänekoski

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2012 • Sivun alkuun