Asumismuodot
Vuokra-asunto
Vuokra-asuminen on usein ensimmäinen ratkaisu kotoa muuttavalle nuorelle ja opiskelijalle. Asunnon hankkiminen on helpompaa, halvempaa eikä niin sitovaa kuin oman asunnon ostaminen. Se on joustavaa, eikä sido samalla tavalla tietylle paikkakunnalle tai tiettyyn asuntoon kuin muut asumisen muodot. Pidemmän päälle se voi kuitenkin olla kallista, samalla rahalla voi maksaa omaakin asuntoa.
Vuokrattavia asuntoja kannattaa lähteä etsimään muuttopaikkakuntasi vuokra-asuntoja välittäviltä tahoilta. Monet säätiöt ja yhtiöt tarjoavat edullisia asuntoja muuttajille.
• Kunnan vuokra-asunnot
• Vapaat markkinat, yksityiset vuokranantajat
• Asuntovälitystoimistot
• Pankit, vakuutusyhtiöt, kiinteistöhoitoyhtiöt
• Yleishyödylliset rakennuttajat
• Yhdistykset, organisaatiot, säätiöt
Allison - tietoa vuokra-asunnon hankinnasta
www.alli.fi/allison/asuminen/vuokra_asunnot.html
Asunto vapailta markkinoilta
Jyväskylän seudulla on lukuisia kaupallisia vuokra-asuntojen välittäjiä. Vuokra-asunnon välittäjän tekemästä työstä on kuitenkin maksettava välityspalkkio: esim. 1 kk:n vuokra, tietty % -määrä vuokrasta tai jokin kiinteä palkkio.
Parhaiten näitä asuntoja voi etsiä tuttavien kautta, lehtien ilmoituspalstoilta, ilmoitustauluilta ja internetistä.
Lisäksi kannattaa laittaa sanomalehtiin oma ilmoitus. Keskisuomalaisen lisäksi esim. Suur-Jyväskylän lehti on hyvä kanava asunnon etsimisessä.
Keskisuomalaisen Arena-palvelu
keskisuomalainen.arena.fi/jsp/asuntoarena/fi/asuntoarena.jsp
Suur-Jyväskylän lehti
www.sjl.fi/web/index.php
kuluttaja.etuovi.com
www.oikotie.fi
Nuorisoasunnot
Nuorisoasuntoliitto on valtakunnallinen järjestö, jolla on paikallisyhdistyksiä ympäri Suomea. Nuorisoasuntoliitosta voi kysyä yleistä tietoa nuorisoasunnoista ja Nuorisoasuntoliiton internet-sivuilla on hakemus, jolla voi hakea vuokra-asuntoa nuorisoasunnoista.
www.nuorisoasuntoliitto.fi
Nuorisoasunnot on tarkoitettu lähinnä ensi kertaa kotoaan muuttaville nuorille ensiasunnoiksi. Asuntoihin valitaan lähinnä työssäkäyviä noin 18–25-vuotiaita nuoria, ei opiskelijoita. Jyväskylän seudulla nuorisoasuntoja on Jyväskylässä, Laukaassa, Muuramessa ja Jyväskylän maalaiskunnassa.
Jyväskylän Seudun Nuorisoasunnot ry
Schaumanin puistotie 2 B
40100 Jyväskylä
Puh. (014) 449 0400
sähköposti: jsna(a)jsna.fi
www.nuorisoasuntoliitto.fi/jyvaskyla/fi/
Invalidiliitto - Vaikeavammaisen nuoren asuminen
www.invalidiliitto.fi/portal/fi/tietoa_ja_tukea/tietoa_asumisesta/
Nuorten tukiasuminen
Jyväskylän kaupungin sosiaali-ja terveyspalvelut
Nuorten tukiasuminen on tarkoitettu itsenäistyville 16–21-vuotiaille nuorille, jotka voivat tarvita tukiverkoston apua asumisessa. Asuminen on tukiasunnossa melko itsenäistä. Mikäli asiasi tuntuvat olevan ylipääsemättömässä solmussa kotona, ota yhteyttä oman paikkakuntasi sosiaalityöntekijään. Yhdessä voitte arvioida kotiolojasi ja asunnontarvettasi.
Jyväskylän kaupungin sosiaali- ja terveyspalvelut
www.jkl.fi/sote/perheet/nuorten_erityispalvelut/tukiasuminen
Alivuokraus
Vuokranantajan suostumuksella vuokralainen saa vuokrata huoneistosta enintään puolet toiselle asumiskäyttöön alivuokrauksena. (Alivuokralainen ei saa luovuttaa hallitsemaansa huoneiston osaa toiselle.) Alivuokraus on siis vuokralaisen vuokralaisena oloa ja hyvä tilapäisratkaisu silloin tällöin.
Osaomistusasunto
Omistus- ja vuokra-asuntojen välimaastoon on tullut useita erilaisia vaihtoehtoja. Niillä kaikilla on paljon yhteistä, mutta myös eroja. Näiden asuntojen rahoitusmallit vaihtelevat, mutta karkeasti asunnot voidaan jakaa osaomistus- ja omistusasuntoihin.
Osaomistusasunnon ideana on periaatteessa saada pienellä pääomalla, erilaisin rahoitusvaihtoehdoin ja pitkällä aikavälillä asunto omistusasunnoksi. Osaomistusasuntoja ovat mm. Oikeakoti ja Kolkyt Nyt –asunnot kun taas omistusasuntomalleja ovat mm. Entré, Alfa ja OmaOmistus-asunnot.
Kuluttajavirasto - lisätietoja asunnon ostamisesta
http://www.kuluttajavirasto.fi/Page/6ffe3249-ef60-4b84-9a80-24baea817a20.aspx
Asumisoikeusasunto
Asumisoikeusasuminen ei ole omistamista eikä vuokraamista. Aluksi maksetaan pieni prosentuaalinen summa asunnon hinnasta asumisoikeusmaksuna ja sen jälkeen kuukausittaista käyttövastiketta eli vuokraa. Asuntoa ei tarvitse eikä sitä voi lunastaa omaksi missään asumisen vaiheessa.
Ympäristöministeriö - tietoa asumisoikeusasunnoista
www.ymparisto.fi/default.asp?node=221&lan=fi
Omistusasunto
Omistusasunto on pidemmän päälle halvin asuinvaihtoehdoista. Asunto ostetaan yleensä osittain rahoitettuna pankkilainalla. Henkilö ostaa mieleisensä asunnon kokonaan sen omistajalta ja maksaa tulevina vuosina asunnon hintaan lainaamansa rahat takaisin pankille.
Aluksi asumiskustannukset voivat kohota jopa suuremmiksi kuin vuokra-asumisessa, sillä lainanmaksusummaan lisätään vielä sen korko, asunnon hoitovastike ja käyttökorvaukset (sähkö ja vesi) maksettaviksi kuukausittain. Pankeissa on kuitenkin nimenomaan nuorille ensiasunnon hankkijoille edullisia ehdotuksia.
Asunnon ostaminen ja eri rahoitusmallit ovat monimutkaisia ja joskus hiukan sekaviakin. Ennen oman asunnon hankintaa kannattaa kunnolla tutustua kaikkiin tarjolla oleviin vaihtoehtoihin ja vertailla niitä keskenään, sillä eri mallit poikkeavat kaikki jonkin verran toisistaan.
Ensiasunnon ostaja
Ensiasunnonostajan kannattaa hyödyntää kiinteistövälittäjän tietotaitoa asunnon hankkimisessa.
Nuorelle ensiasunnon ostajalle pankki voi tehdä Asuntosäästöpalkkio-sopimuksen, joka on asuntosäästö ja -tukijärjestelmä, jossa asunnonostaja lupautuu säästämään asuntoon ja pankki sitoutuu antamaan asuntolainaa. ASP-sopimuksen pankin kanssa voi tehdä 18 – 30-vuotias nuori ensimmäistä omaa asuntoa ostaessaan. Kun 15% asunnon hinnasta on säästössä, tehdään pankin kanssa ASP-laina. Tähän lainaan on mahdollista saada edullinen korkoprosentti sekä valtion takaus.
Asuntolainasta tietoa Kuluttajaviraston sivuilla
http://www.kuluttajavirasto.fi/Page/5881835b-7943-4973-b61c-5680e220860f.aspx
Allison - asunnon ostaminen
www.alli.fi/sivu.php?artikkeli_id=465
Hyötytietoa asumisesta ja rakentamisesta
www.asuntotieto.com