Terveyspalvelut
Terveydenhuollon tavoitteena on edistää terveitä elintapoja, pidentää ihmisten elinikää ja toimintakykyä sekä turvata jokaiselle mahdollisimman tasavertaiset mahdollisuudet terveyspalvelujen saantiin. Terveiden elintapojen edistämiseen sisältyy myös hygieenisten ja terveydellisesti taattujen elintarvikkeiden saatavuus. (Lähde: Suomi.fi)
Koulu- ja opiskelijaterveydenhuolto
Jos olet peruskoulun tai lukion oppilas, oman koulun terveydenhoitaja huolehtii sinun terveydenhuollostasi. Voit soittaa terveydenhoitajalle, kysyä terveyteen tai elämäntilanteeseen liittyvistä asioista tai varata ajan vastaanotolle.
Jos opiskelet ammattiopistossa, opistossa, ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa, oppilaitoksesi terveydenhoitaja palvelee sinua. Palvelut ovat osittain maksullisia.
Terveydenhuolto huolehtii terveystarkastuksista, koulujen ensiavusta, terveyden- ja sairaanhoidosta, hammashuollosta, seksiasioihin liittyvästä neuvonnasta, raskauden ehkäisystä ja tautien torjumisesta, kuten rokotuksista. Koulu- ja opiskelijaterveydenhuolto tarjoaa myös psykologin, ravitsemusterapeutin ja fysioterapeutin palveluita sekä huolehtii oppilaitoksen olojen terveellisyydestä. Oman oppilaitoksen terveydenhoitajan palvelut ovat maksuttomia. Lääkärille varataan aika terveydenhoitajalta. Lääkärin antamasta sairaanhoidosta peritään opiskelijoilta terveyskeskusmaksu mutta koululaisille se on ilmaista.
Peruskoululaiset ja lukiolaiset kutsutaan säännöllisesti hammashoitoon. Ajan voi varata myös itse, jos hammaskipu yllättää. Muiden oppilaitosten opiskelijat varaavat ajan hammashoitoon itse.
Auttavia tahoja koulussa
Kouluterveydenhoitaja
Terveydenhoitajan pääasiallinen tehtävä on nuoren kasvun ja kehityksen seuranta ja tukeminen. Hänelle voit myös puhua mieltäsi askarruttavista asioista, joista et halua tai kehtaa puhua esimerkiksi vanhemmillesi tai kavereillesi. Terveydenhoitaja on vaitiolovelvollinen.
Koulupsykologi
Koulupsykologin pääasiallinen tehtävä on lisätä nuorten psyykkistä hyvinvointia ja elämänhallintaa sekä tukea koulunkäyntiä. Ellei koulussasi ole vakituista koulupsykologia, kysy asiasta tarvittaessa terveydenhoitajaltasi. Koulupsykologi on vaitiolovelvollinen.
Koulukuraattori
Koulukuraattori on henkilö, joka tukee ja auttaa nuorta koulunkäynnissä, ystävyyssuhteissa, kehityksessä tai perheeseen liittyvissä vaikeuksissa. Hänen tavoitteensa on nuoren oppivelvollisuudesta suoriutuminen ja mahdollisen syrjäytymisen ehkäisy. Ellei koulussasi työskentele vakituista kuraattoria, kysy asiasta opettajaltasi tai terveydenhoitajaltasi.
Perusterveydenhuolto
Perusterveydenhuoltoa toteutetaan kuntien terveyskeskuksissa, tai kuntien ostamana yksityisiltä palveluiden tuottajilta.
Perusterveydenhuoltoon kuuluu:
• Sairaanhoito
• Terveysneuvonta (äitiys- ja lastenneuvolat, perhesuunnittelu)
• Kouluterveydenhuolto
• Lääkinnällinen kuntoutus
• Hammashuolto
Sairaanhoito
Sairaanhoito terveyskeskuksissa perustuu pääasiassa yleislääkärin työhön ja siihen liittyviin palveluihin. Jos sairastut voit hakeutua oman kuntasi terveyskeskukseen, ajanvarauksen kautta, esimerkiksi lääkärinvastaanotolle. Kiireellisissä tapauksissa voit hakeutua lähimmälle ensiapupoliklinikalle.
Terveysneuvonta
Terveysneuvonnalla tarkoitetaan pääasiassa äitiys-, lasten- ja perhesuunnitteluneuvoloiden palveluita, sekä kouluterveydenhuoltoa.
Äitiysneuvola:
• Tarkkailee ja seuraa äidin ja sikiön hyvinvointia, sekä järjestää synnytysvalmennusta.
Lastenneuvola:
• Seuraa ja tukee lapsen kehitystä ja ohjaa tarvittaessa jatkotutkimuksiin ja hoitoon.
• Lapset kuuluvat 7-vuotiaiksi asti lastenneuvolan asiakkaiksi.
Perhesuunnitteluneuvola:
• Tukee ja edistää ihmisen seksuaalista terveyttä. Siihen kuuluvat sukupuolikasvatus, ehkäisyneuvonta, lasten syntymän ajoituksen suunnittelu, raskauden keskeytyksiin liittyvä neuvonta, sukupuolitautien ja hedelmättömyyden ehkäisy ja hoito.
Koulu- ja opiskelijaterveydenhuolto
Kunnilla on velvollisuus järjestää koulu- ja opiskelijaterveydenhuolto peruskoululaisille ja lukiossa opiskeleville.
Kouluterveydenhuoltoon kuuluvat lääkärin ja terveydenhoitajan suorittamat terveystarkastukset, terveyskasvatus, hammashuolto, sekä psykologin ja puheterapeutin palvelut.
Yliopistojen ja korkeakoulujen opiskelijoiden terveydenhuollosta vastaa ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö.
Lääkinnällinen kuntoutus
Terveyskeskukset ja sairaalat järjestävät yhteistyössä esimerkiksi koulujen, sosiaalitoimiston ja Kansaneläkelaitoksen kanssa lääkinnällistä kuntoutusta sitä tarvitseville. Lääkinnällinen kuntoutus pitää sisällään kuntoutusneuvontaa, kuntoutus tarvetta arvioivat tutkimukset, työ- ja toimintakykyä parantavat hoidot ja kuntoutusjaksot, apuvälinepalvelut sekä sopeutumisvalmennusta ja kuntoutusohjausta.
Hammashuolto
Kaikilla on oikeus kunnalliseen hammashoitoon, tai vaihtoehtoisesti yksityistä hammashoitoa käyttävät saavat sairasvakuutuskorvausta kustannusten kattamiseen. Hammashoito järjestetään yleisemmin kunnan terveyskeskuksessa. Erityistä huomiota kiinnitetään lasten ja nuorten ehkäisevään suun- ja hampaidenhuoltoon.
Erikoissairaanhoito
Erikoissairaanhoito tapahtuu keskus- tai aluesairaaloissa. Suomi on jaettu 20 sairaanhoitopiiriin, jotka vastaavat erikoissairaanhoidon tuottamisesta ja järjestämisestä alueensa asukkaille.
Lisätietoa perusterveydenhuoltoon liittyvistä asioista löydät täältä:
www.stm.fi/Resource.phx/vastt/tervh/thpal/index.htx
Nettitietoa terveydestä
Terveyskirjasto.fi
www.terveyskirjasto.fi/
Tohtori.fi
www.tohtori.fi/
Oman kuntasi terveyspalvelut löytyvät kunnan verkkosivuilta
Hankasalmi
www.hankasalmi.fi/palvelut/terveys/
Jyväskylä
www.jkl.fi/sote/terveys
Keuruu
www.keumutk.fi/palvelut.php
Laukaa
www.laukaa.fi/page.php?hid=681
Muurame
http://www.muurame.fi/fi/terveyspalvelut/
Petäjävesi:
www.petajavesi.fi/sosiaali-ja-terveys/terveys.html
Äänekoski
www.aanekoski.fi/asukkaalle/terveyspalvelut/
Toivakka
www.toivakka.fi/page1.php?hid=35